De site over het instrument alpenhoorn
Zelf een alpenhoorn bouwen
 
De verdere afwerking
 

Zoals al eerder aangegeven, kan het wikkelband met celluloselak worden afgewerkt. Wikkelband van bamboerepen heeft een hele mooie huid met tinten in meerdere nuances en de (bijna blanke) celluloselak verdiept deze tinten op een prachtige manier. De celluloselak werkt bovendien als extra lijm tussen wikkelband en konische buis. Een derde pluspunt is dat hiermee geen vocht meer onder het wikkelband kan doordringen.

De klankbeker, of deze nu van hout of van kunststof is, wordt in het algemeen niet met wikkelband omwonden. De klankbeker kan afgelakt worden met gewone verf in een passende tint. Aflakken in houtmotief kan ook. Dan brengt men eerst witte grondverf op en daarna beits (licht eiken).
In Duitsland en Zwitserland worden op de klankbeker vaak ook nog motiefjes in de vorm van bijv. alpenbloemetjes opgebracht.

Ook voor de bussen geldt: aflakken in een passende kleur. Bijv. de kleur van de klankbeker.

De laatste stap is wellicht de belangrijkste: de klankbeker nog van pootjes voorzien. Zonder pootjes is de alpenhoorn moeilijker in positie te houden en is er kans op schade aan de klankbeker. Maak daarom een soort V-vormig stukje van bijv. hout en lijm dit vast onder aan de klankbeker. Er zijn genoeg plaatjes van klankbekers met pootjes te vinden waardoor je je kunt laten inspireren.

© 2006 J. de Ruiter